Ερευνούμε και καινοτομούμε μαζί με τη βιομηχανία στο μηχανικό άρμεγμα και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών στη ζωική παραγωγή


ΥΠΑΙΘΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ Α8


 
Οι πιο σύγχρονες εξελίξεις στην πρωτογενή παραγωγή φιλοξενούνται στην 10η ZOOTECHNIA
 
Η καινοτομία και η ανάπτυξη στην πρωτογενή παραγωγή, η οποία επιτυγχάνεται μέσω της σύνδεσης της πανεπιστημιακής έρευνας με τις παραγωγικές επιχειρήσεις, αποτελεί ένα από τα μηνύματα της φετινής 10ης Διεθνούς Έκθεσης Zootechnia.
 
Η έκθεση διοργανώνεται από τη ΔΕΘ-Helexpo από τις 2-5 Φεβρουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
 
Ανάλογες δράσεις αναδεικνύονται μέσα από την πολύ-συμμετοχική συνεργασία για την δημιουργία πρότυπης αιγοτροφικής μονάδας στα πλαίσια της έκθεσης όπου το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ συνεργάζεται με επιχειρήσεις, που έχουν ως αντικείμενο τη ζωική παραγωγή.
 
Ειδικότερα, η συνεργασία με την εταιρεία Milkplan Α.Ε. αναδεικνύει τις καινοτομίες στο μηχανικό άρμεγμα αλλά και γενικά στην εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στη ζωική παραγωγή.
 
 
Σε ειδικό χώρο μέσα στην Zootechnia κατασκευάστηκε στάβλος θερμοκηπιακού τύπου από την εταιρεία Γεωθερμική Α.Ε., όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει σε μικρογραφία μια πρότυπη μονάδα εκτροφής αιγών και να παρακολουθήσει σε πραγματικό χρόνο τη διαδικασία του σύγχρονου τρόπου αρμέγματος και πλήθος καινοτομιών, που έχουν ενσωματωθεί στην εκτροφή.
 
Οι αίγες, φυλής Δαμασκού, προέρχονται από τη Φάρμα Ναζλόγλου, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και καλύτερα οργανωμένες αιγοτροφικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και με την οποία το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας διατηρεί μακροχρόνια συνεργασία, που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος SOLID (www.solidairy.eu).
 
Στο συνεργατικό αυτό σχήμα συμμετέχει και η εταιρεία ΒΙΟΖΩΚΑΤ ΑΕ., η οποία φροντίζει για την διατροφή των αιγών με ειδικό σιτηρέσιο, που αναπτύχθηκε με τη βοήθεια των επιστημόνων του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας.
 
Η χρήση των καινοτόμων πρακτικών στην εκτροφή των αιγών, εξασφαλίζει τόσο την ευζωία των εκτρεφόμενων ζώων, όσο και την ποιότητα του παραγόμενου γάλακτος.
 
Οι παλιοί και νέοι κτηνοτρόφοι θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στον κλάδο και να παρακολουθήσουν την επίδειξη του μοναδικού και εξειδικευμένου προγράμματος διαχείρισης μικρών μηρυκαστικών, του Happy Goat, που έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία Integrated ITDC, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας.
 
Τέλος, ειδικοί επιστήμονες και τεχνικοί θα βρίσκονται συνεχώς στο χώρο της πρότυπης μονάδας εκτροφής για να παρουσιάζουν τις σύγχρονες εξελίξεις στη ζωική παραγωγή.
 

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΕΘ – HELEXPO & ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΖΩΟΤΕΧΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΠΘ.


Συνεργασία – καινοτομία - ανάπτυξη είναι το τρίπτυχο που χαρακτηρίζει την σύμπραξη του Εργαστήριου Ζωοτεχνίας του Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης με την επιχείρηση Milkplan Α.Ε. και θα παρουσιαστεί στην ερχομένη ZOOTECHNIA 2017. Με έμφαση στον τομέα της κτηνοτροφίας και ειδικότερα στην εκτροφή ζώων με αντικείμενο την παραγωγή γάλακτος θα παρουσιαστούν καινοτομίες στο μηχανικό άρμεγμα και γενικότερα στον εξοπλισμό των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που ενσωματώνουν την νέα γνώση στη διαχείριση του ζωικού κεφαλαίου.